2/16/2021

3 x 3 antioxidáns a hétköznapokban


Amikor először azt olvastam a neten, hogy a spermiumok egészségesebbek lesznek attól, ha sok antioxidánst fogyaszt a drága férjünk, azonnal nekiugrottam a google-nak. Az alább belinkelt 3 cikket találtam a leghasznosabbnak,
 ezekből kiindulva vezettük be a minden napi étkezésünkbe az alábbiakat: 

1. DIÓ ÉS ASZALT SZILVA

Egy marék dió naponta nagyon egészséges, de sosem szerettem. Mígnem rájöttem, hogy aszalt szilvával nagyon finom! Tízóraira vagy uzsira vagy filmezés, sorozatozás közbeni nasira tökéletes! 

2. LILA KÁPOSZTA

Dr Greger szerint ez a legolcsóbb antioxidáns. Hetente veszünk egy kisebb fejet, vacsinál vagy ebédnél csak kikapjuk a hűtőből, vágunk pár vékony szeletet és a tányér szélére biggyesztjük, amolyan dekorációként, majd elrágcsáljuk, mint salátát az étkezéshez. Eleinte fura volt, de megszerettük ezt is, mint oly sok mást.

3. CÉKLA

A lilakáposztához hasonlóan olcsó és intenzív antioxidáns. Heti 3 darab fogy el, szintén felszeletelve nyersen ebédhez, vagy cékla salátaként: répával lereszelve, citromlével és mazsolával ízesítve.

4. VÖRÖS SZŐLŐMAG ŐRLEMÉNY 

Bioboltokban kapható por formátumú szőlőmag. 1500-1900 forint egy olyan zacskó, ami simán kitart egy hónapig, ha két ember napi 1x1 kávéskanállal fogyasztja. Reggeli kásába vagy turmixba. Nem érezni az ízét. Régebben Krizsa doktorúr ajánlotta a Resvita kapszulát, annak a fő összetevője ez a bizonyos szőlőmag őrlemény. Csak a Resvitából egy főre egy havi adag 15 ezer körül volt, itt meg két főre a tizede és bízom benne, hogy jobban szívódik fel egy egyszerű, natúr por, mint egy kapszula.

5. FAGYASZTOTT PIROS GYÜMÖLCSÖK

Minden nagyobb élelmiszerboltban lehet már kapni zacskós fagyasztott piros gyümölcs mixet. Van benne áfonya, ribizli, eper, szeder, málna, meggy. A reggeli zabkásához szoktuk enni. Fontos, hogy ne a forró kásához add hozzá, hanem vedd ki külön tányérra, adj neki 20 percet felolvadni, és a kásának lehűlni. Egy dietetikust egyszer megkérdeztem, és azt mondta, hogy ezeknek a fagyasztott gyümiknek a tápanyagtartalma megmarad, ha maximum 40 fokra hevítjük őket. Ezért szoktam csak a már langyos kásához hozzákeverni.

6. SPENÓT VAGY RUKKOLA SALÁTA NAPRAFOGRÓ TEJFÖLLEL

Ennél egyszerűbb saláta nincs is! Megmosod, picit aprítod a zöld leveleseket, majd nyakon öntöd a napraforgó tejföllel. Utóbbihoz nem kell más, csak darált napraforgó, só, citromlé és egy gerezd fokhagyma összenyomva - vagy fokhagymapor. Dr Greger szerint minden nap kéne enni egy jókora adag zöld levelest!

7. VÖRÖS BAB, LENCSE, CSICSERIBORSÓ

Áztasd be éjszakára és főzd puhára reggel. Ha ehhez nincs türelmed, időd, energiád, akkor vegyél konzervest, az is tök jó! Vegán receptes fb csoportokban elképesztően sokféle receptet találsz hüvelyesekhez. Csodás fehérjeforrások amúgy is!

8. ZÖLD TEA

Az egyik leghősiesebb dolog, amit a férjem megtett a leendő kisbabánkért, a kávé lecserélése volt. Fokozatosan, lassan álltunk át a zöld teára. De azt figyeltük meg, hogy sokkal egyenletesebben emeli az aktivitási szintünket, finomabb lesz a leheletünk, mint a kávé után és nem leszünk tőle hosszú távon fáradtabbak. Bónusz előnye a zöld teának, hogy a kávé elengedésével végleg el tudtuk hagyni a cukrot.

9. PARADICSOM

Azt hiszem, ezt senkinek nem kell bemutatni :) Illik a zöld leveles salátákba is, de illik a lilakápszta mellé is! Remek hír, hogy a paradicsomban megtalálható antioxidánsokat a hő nem roncsolja annyira, így a (házi) paradicsomszósz is van olyan egészséges, mint egy mezei paradicsom saláta. Nyilván nem minden szempontból, de nem lehetünk mindenben olyan szigorúak magunkhoz. Lényeg, hogy így vagy úgy, de együnk paradicsomot minden nap!  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése